Column | Zijn is niet altijd Zijn

FFS

Facial Femininisation Surgery, ofwel, de aangezichtsoperaties voor trans vrouwen. 
Absoluut niét te verwarren met een 'facelift' of 'gezichtsverfraaiing' zoals botox en andere ingrepen die veel geboren-vrouwen laten doen om er jonger of knapper uit te zien.  

Als je als trans vrouw met enige regelmaat, zoniet dagelijks, te horen krijgt: "Meneer het herentoilet is daar", met een vies gezicht wordt aangestaard als je op de damesafdeling van een winkel rondscharrelt, of als de verwarmingsmonteur en de glazenwasser je maar blijven 'meneren', dat kun je daar op een gegeven moment helemaal doodziek van worden. 

De ene trans vrouw is daar heel gevoelig voor; de ander (zoals ik) ontwikkelt een dikke laag ondoordringbaar eelt op de ziel, en negeert het misgender-geleuter. FFS kan dergelijk misgenderen voorkomen, want op basis van je gezicht maken mensen doorgaans de stereotiepe schifting: man of vrouw.
Trans mannen worden met een kort haarkapsel plus baard doorgaans zonder problemen aangemerkt als man, wij trans vrouwen hebben een iets groter probleem om door de Henks en Ingrids als vrouw te worden gezien.

Punt is wel dat zorgverzekeraars bepalen of je een FFS vergoed krijgt, en de verzekeraars doen dat geheel op basis van hun 'expertise'. Met andere woorden, er is bij de zorgverzekeraars sprake van totale willekeur. De ene zorgverzekeraar vindt jouw gezicht 'vrouwelijk genoeg', géén vergoeding dus, en de andere zorgverzekeraar geeft wél groen licht voor vergoeding. 

Als je een FFS overweegt informeer dan eerst bij je zorgverzekeraar hoe die omgaat met het vergoeden van deze, voor veel trans vrouwen, noodzakelijke operaties. 

Immers, de genderpoli's gaan niet over het vergoeden van een FFS. Het kan je veel achterafgezeur besparen.

 

*

 

Jacky van Tongeren


Columnist, flamenco gitarist en vrouw met een transitieverleden.

Als oud-medewerkster en 'founder' van de gespreksgroep 'TransAnders' voor belangenorganisatie Transvisie, is Jacky ervaringsdeskundig op de thema's: trans- en genderdiversiteit. Het zijn de topics waarover ze schrijft en bericht.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.