Column | Transgender Awareness Maand

Tel tot tien

November is 'Transgender Awareness maand', met op 20 november de 'Internationale Transgender Gedenkdag'; de dag waarop wereldwijd alle slachtoffers van anti-transgendergeweld worden herdacht.
Het is natuurlijk fijn als trans- en genderdiverse mensen in de maand november hun trans- of genderdiverse vlag laten wapperen. Maar het zou pas wat zijn als iedereen, die de trans- en genderdiverse community een warm hart toedraagt, de vlag zou uithangen.

Ik snap prima dat het begrip 'transgender' erg ingewikkeld is voor mensen, en het hoeft in detail ook niet allemaal begrepen te worden.
Maar je zou bijvoorbeeld wél in november, een maand lang, eerst tot tien kunnen tellen voordat je iets onaardigs zegt of schrijft over ons.
En als je mij en andere trans vrouwen aanspreekt met: mevrouw, trans mannen met: meneer, en genderdiverse mensen met de door hen gekozen aanspreekvorm (pronouns), dan zijn we al een heel eind op weg.

Zullen we dat afspreken?  

Alvast dank van uw trans vriendin.

 

Jacky van Tongeren


Columnist, flamenco gitarist en vrouw met een transitieverleden.

Als oud-medewerkster en 'founder' van de gespreksgroep 'TransAnders' voor belangenorganisatie Transvisie, is Jacky ervaringsdeskundig op de thema's: trans- en genderdiversiteit. Het zijn de topics waarover ze schrijft en bericht.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.