Column | Genderwijs

De vernieuwing van de transgenderwet.

 

Hoe zat het ook alweer met die transgenderwet?
De eerste versie van de transgenderwet werd in 1985 uit de grond gestampt. Transzorg was voor 1985 nog een illegale bezigheid, en werd verleend door artsen die hun medische carrière letterlijk in de waagschaal stelden om trans mensen te kunnen helpen.
Vanaf 1985 werd het voor transgender personen mogelijk om hun geslachtsaanduiding te wijzigen in de geboorteakte. Daar werden wél verschillende voorwaarden aan gesteld, zoals operatieve aanpassingen van het lichaam aan het gewenste geslacht en een onomkeerbare sterilisatie. Die vereisten werden geschrapt met de wijziging van de Transgenderwet in 2014.
Sinds 2014 zijn de regels van de Transgenderwet dus veranderd en aangepast. Trans personen kunnen bijvoorbeeld ook hun geboorteakte bij het gemeentehuis laten corrigeren (en daarmee hun ID en paspoort) zónder dat ze hiervoor een genderbevestigende (geslachts)operatie moeten ondergaan.

In de nieuwe wetswijziging, die nu op het bordje is beland van een nieuw te vormen kabinet straks, is de verklaring van een deskundige (psycholoog) niet langer nodig. Daarnaast wordt in de wetswijziging voorgesteld de leeftijdsgrens van 16 jaar te laten vervallen, zodat ook kinderen jonger dan 16 hun geboorteakte kunnen aanpassen. Ook wordt het straks mogelijk die geboorteakte te corrigeren in de gemeente waar iemand op dat moment woont, in plaats van in de gemeente of land waar iemand is geboren.

Het politieke tumult over de nieuwe wijziging gaat voornamelijk over het hardnekkige misverstand: "registratie versus geslachtsverandering".
Als de geboorteakte van een kind jonger dan 16 jaar wordt aangepast dan is dat een administratieve handeling, niets meer en niets minder. Een medisch transitietraject is namelijk een totaal ander verhaal. Hormoontherapie is (medisch) pas mogelijk vanaf 16 jaar, en de genderbevestigende (geslachts)operaties worden uitgevoerd vanaf 18 jaar en ouder.

Welke politieke partijen zijn er nou voor óf tegen die vernieuwing van de transgenderwet?
D66, PvdA, GroenLinks, Volt, Partij voor de Dieren en Bij1 zijn uitgesproken voorstander van de wetswijziging.
NSC (Omtzigt), PVV, Forum voor Democratie, JA21, SGP, BBB, Groep Van Haga, DENK en ChristenUnie zijn uitgesproken tégen.
De overige partijen weten het niet, vinden het geen relevant verkiezingsthema, of nemen hierover (nog) geen standpunt in.

De tegenstanders van de vernieuwing van de transgenderwet hebben voornamelijk hetzelfde bezwaar. Men denkt dat er een 'wildgroei' ontstaat van pubers en jongeren die straks massaal hun geboorteakte zouden willen veranderen. Alsof het een soort van nieuwe mode wordt, zo van: "Leuk, laat ik eens een andere geslachtsaanduiding kiezen in mijn paspoort, of een X in mijn geboorteakte, sounds like fun..."

Anyway, dat het politieke debat over de vernieuwing van de transgenderwet een wanvertoning is, gebaseerd op de persoonlijke bevindingen van politici die kennelijk worden geadviseerd door ambtenaren die ergens een transgenderklok hebben horen luiden, is evident.


Ik wens iedereen veel transgenderwijsheid toe in het stemhokje.

*

Jacky van Tongeren


Columnist, flamenco gitarist en vrouw met een transitieverleden.
Als oud-medewerkster en 'founder' van de gespreksgroep 'TransAnders' voor belangenorganisatie Transvisie, is Jacky ervaringsdeskundig op de thema's: trans- en genderdiversiteit. Het zijn de topics waarover ze schrijft en bericht.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.