Column | Ken je geschiedenis!

Artist: Kaneesha

Stay Woke

Ik hoef tegenwoordig de sociale media maar open te klikken of de meest bizarre verwensingen komen naar me toe.
Het feit dat mijn gender ietwat anders is dan het standaard man of vrouw, wordt al snel bestempeld als woke, maar wat is woke en wokeïsme eigenlijk. 

Elaine Richardson, een professor in literatuurstudies aan Ohio State University, legt uit dat het zijn oorsprong vindt in de zwarte cultuur en staat voor politiek bewustzijn en maatschappelijke bewustwording, vergelijkbaar met 'alert blijven'.

De term heeft een rijke geschiedenis die geworteld is in zwarte protestliederen uit het begin van de 20e eeuw, met het opmerkelijke gebruik door Huddie Ledbetter, beter bekend als Lead Belly, die in zijn lied uit 1938 zong over de 'Scottsboro Boys'.
De 'Scottsboro Boys' was een groep van negen zwarte tieners die beschuldigd werden van het verkrachten van twee blanke meisjes. Een zaak die exemplarisch was voor flagrante racistische juridische onrechtvaardigheid die een cruciale rol speelde in het katalyseren van de burgerrechtenbeweging. Het was losjes geïnspireerd op het iconische boek en film 'To Kill A Mockingbird'.
"Stay Woke!" adviseert voorzichtigheid en spoort aan om alert te blijven en je ogen open te houden.

Dus wanneer rechtse politici en religieuze fundamentalisten de kritiek op wokeheid uiten, propageren ze in feite verborgen discriminerende ondertonen en labelen ze niet-conforme collega's als meegaand of verraders van vrijheid of vrije gedachte. Wellicht toch goed om in het achterhoofd te houden als je straks in het stemhokje staat.
Het overschaduwt ook de werkelijke essentie van het woord, wat een dubbel effect heeft op minderheden en andere gemarginaliseerde groepen in landen over de hele wereld.

Blijf waakzaam! Blijf woke! 

En ken je geschiedenis...

*

Kaneesha Akira Nadal


Kaneesha is een non-binair bi+ persoon met een afro Caribische achtergrond. Van jongs af aan was Kaneesha actief betrokken bij verschillende vrijwilligersorganisaties. De afgelopen jaren heeft Kaneesha vooral hun tijd besteed aan het versterken van bi-culturele LHBTI+ gemeenschappen, het ondersteunen van queer vluchtelingen en het verstrekken van voorlichting aan professionals en studenten via verschillende GSA-projecten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.