Special day | Een beperking maar niet beperkt

Wereld Gehandicaptendag 2023

 

Hoe zou jij je voelen als je leven opeens drastisch zou veranderen en je door bijvoorbeeld een ongeluk in een rolstoel terecht zou komen? 
Dat je door deze verandering in een maatschappij terechtkomt die mensen met een beperking door de geschiedenis heen in hokjes plaatst en worden benadeeld. 
Nu is het vaak zo dat een beperking veelal aangeboren is.  Voor deze mensen is dit dagelijkse werkelijkheid.

Ik denk dat ik niet zou weten wat ik moest doen en hoe ik verder moest.
Ik heb geen beperking dus ik kan ook niet echt oordelen over de grenzen die de maatschappij oplegt. Nu ik me er wat meer in heb verdiept, is wel steeds meer de bewustwording dat deze grenzen er veelvuldig zijn.
Nu deze bewustwording er is, kan ik alleen maar enorm veel bewondering en respect hebben voor de mensen die dagelijks moeten dealen met deze grenzen.

Mijn instinct is om altijd te vragen of er wellicht hulp nodig is, maar hulp is niet altijd nodig in die fysieke vorm die ik me altijd inbeeld.
Echter niemand wil als minder of beperkt worden gezien. Zij willen dat er een plek is voor hen binnen deze maatschappij. Dat zij ook ruimte krijgen.

We vergeten soms dat leven met een beperking niet automatisch een beperkt leven betekent. En onze bewustwording en respect kunnen daaraan bijdragen. 

Het is vandaag 3 december, Wereld Gehandicaptendag. Een dag waarbij talent, trots en doorzettingsvermogen van de mensen die leven met een handicap centraal staat. 
Laten we die ruimte in de maatschappij creëren die er nu vaak te weinig is. Ruimte in de leefomgeving, in het onderwijs en in het werkveld zodat mensen met een beperking ook gelijke kansen krijgen. 

*

Shirodj Bholasingh

 

Ik ben Shirodj (1995) Ik kom uit Den Haag. Al heel mijn leven ben ik gefascineerd geweest door verhalen en wist ik dat ik onderdeel van deze magie zou willen zijn. Ik heb verschillende theaterstukken mogen meeschrijven, heb poëzie boeken vol gekladderd en ben momenteel bezig met het schrijven van een kinderboek.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.