Column | Angstverschijnselen, hartkloppingen, benauwdheid.

Transfobie


Kun je een fobie ontwikkelen voor transgender mensen? Ik heb 'fobie' nog maar eens opgezocht: "Angstverschijnselen, hartkloppingen, benauwdheid, onveilig voelen waardoor je in paniek kunt raken."

We hebben de neiging om anderen die zichtbaar anders zijn dan wij, min of meer op afstand te houden. Daar denken we niet zo heel diep over na, dat doen we vrij automatisch. Bijvoorbeeld mensen met een andere huidskleur die uit een land komen met een andere cultuur en leefgewoontes, of mensen uit een andere 'sociale klasse', maar ook mensen die duidelijk een andere seksuele oriëntatie hebben dan wijzelf, of voor ons gevoel zichtbaar afwijken van wat wij vinden wat een 'vrouw of man' is en hoe dat eruit ziet. Om maar eens wat te noemen....  

Mensen die mij reacties en berichtjes sturen met teksten als: "Hondenkop, nepwijf, ze moesten jullie soort publiekelijk ophangen", hebben kennelijk een probleem. Toch misschien iets met angstzweet, benauwdheid, hartkloppingen en een onveilig gevoel?

Soms zou ik op dat soort reacties willen reageren met : "Zullen we een koffie doen?" Effe bijpraten met een koffietje kan zo ontzettend opluchten.
Met een fobie blijven doorlopen is natuurlijk ongezond. Even naar de huisarts gaan en een doorverwijzing vragen is beter. 

*

 

Jacky van Tongeren


Columnist, flamenco gitarist en vrouw met een transitieverleden.

Als oud-medewerkster en 'founder' van de gespreksgroep 'TransAnders' voor belangenorganisatie Transvisie, is Jacky ervaringsdeskundig op de thema's: trans- en genderdiversiteit. Het zijn de topics waarover ze schrijft en bericht.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.