Column | Wil de echte racist opstaan

Gaat het over de persoon of over de kleur


We veroordelen het massaal, de ongekende haat die omroepdirecteur en rapper Akwasi Anseh op de socials over zich heen kreeg naar aanleiding van zijn deelname aan De Slimste Mens. Of nouja, behalve de racisten.

Gaat de kritiek op Akwasi over zijn persoon, of over zijn kleur?

In 2023 won de actrice en vechtsporter Jaike Belfor ‘De slimste mens: All Stars’. Ze werd aanbeden op social media en in het AD: ’De leukste Slimste-kandidaat ooit’ genoemd. ‘Loveable, wat een leuk mens.”
Jaike en Akwasi hebben, op hun deelname aan De Slimste Mens na, niks met elkaar gemeen. Behalve hun huidskleur.

Op social media platform X, kreeg Akwasi echter een week lang de meest vreselijke racistische haat over zich heen. Wat ging daar dan mis?

Best logisch dat heel Nederland op de achterste poten gaat staan. Racisme en haat zijn nooit goed te praten, op geen enkele manier. En nee, zelfs niet als iemand publiekelijk heeft opgeroepen tot het doden van welke Piet dan ook.

‘Jarenlange intense vurige haat ontvangen is eigenlijk best wel een ding, maar veerkracht is een belangrijke modus operandi. Als het leven mij zuur wordt gemaakt, probeer ik er altijd limonade van te maken.’ Dit deelde Akwasi op Instagram als reactie op de ontvangen haat. Veerkrachtig. Optimistisch. Bewonderenswaardig, zelfs.

Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik me eerder niet zo heb verdiept in deze woordkunstenaar. Toen naar voren kwam dat hij werd afgemaakt op social media en dat dat zou gaan om zijn afkomst en dus racistisch genoemd kon worden, ging ik blind mee in de schijnbaar terechte veroordeling.
Tot ik me ging afvragen waar deze haat vandaan komt.

Akwasi heeft inmiddels afscheid genomen van X. Maar niet zonder afscheidsboodschap: ‘Aan alle witte kaaskoppen die mij haten omdat ik hun zwarte Piet en Sinterklaas dood wens. Over 10 jaar zijn negers de baas en maken we jullie tot slaaf. Mijn voorouders hebben ervaring!!’*

Zoals ik al zei. Racisme en haat zijn nooit goed te praten, op geen enkele manier.

*

*Akwasi heeft de post inmiddels verwijderd.

Danny Schapendonk

 

Columnist, schrijver en levensgenieter.
In het dagelijks leven werkt ze bij de Hanze met internationale studenten en universiteiten. Tevens is ze daar ambassadeur van de werkgroep Diversiteit en Inclusie.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.