Interview | Me, myself en vier vrouwen

Carey

 

Ik kijk in het lachende gezicht van Jason Gwen.
Goeiemiddag! Wat leuk om je te zien!
Twaalf mei gaat de productie Carey in première. Een voorstelling waarin Jason Gwen de hoofdrol vervuld.
Het maakt nieuwsgierig naar deze productie als ik hoor dat tijdens de productie eigenlijk vier vrouwen worden vertolkt. Allemaal door Jason Gwen.

Door Floor
Foto Jason Gwen

Ik heb een behoorlijk zwak voor Carey Mulligan, Michelle Williams en Anne Hathaway alleen vond ik dat er ook een Nederlandse actrice bij moest en kwam ik al snel uit bij Hannah Hoekstra. We kennen elkaar nog vanuit de opleiding. Zij is meer de acteur kant op gegaan en ik meer richting dans en regie. Deze vrouwen zijn zo ongelooflijk goed, dat het haast een eer is om ze alle vier te mogen spelen.’

Jason Gwen friemelt door zijn zwarte haren. Ik kan me er alleen een heel slecht een voorstelling van maken hoe hij in zijn eentje vier iconen ten tonele gaat brengen.
Dat zou toch wel heel erg gaaf zijn een enorme mindfuck. Gewoon die Aziatische man op het toneel die hopelijk herkenbaar vier iconen vertolkt. Als ik die mindfuck kan veroorzaken dan is dat geslaagd.
Nu is de ervaring dat vrouwen voor mannen best ingewikkelde wezens zijn. Het is niet voor niets dat er altijd geroepen wordt dat mannen van Mars komen en vrouwen van Venus.
Ik wil vooral laten zien hoe vrouwen denken, hoe vrouwen kijken naar anderen vrouwen en hoe vrouwen kijken naar mannen, naar zichzelf en naar kinderen. Al die vragen ken ik niet als Aziatische man in de westerse wereld. Laat staan dat ik de antwoorden weet. Als witte vrouw in een westerse wereld is het weer totaal anders.

Maar herken je überhaupt wat van je zelf in deze vrouwen bij jezelf. Ik kan me zo voorstellen als je ze zo speelt, dat ze ineens veel dichterbij komen.
Hahaha mocht ik willen. Ik kan me absoluut niet plaatsen tussen deze drie buitenlandse actrices en al helemaal niet naast Hannah. Ik voel me als een kind in een snoepwinkel tussen deze vier koninginnen. Wel kan ik me heel goed inleven hoe de wisselwerking gaat op een filmset.

Ik kan me moeilijk een voorstelling maken van wat je gaat doen, maar vind het wel interessant dat je je als man probeert in te leven in vier vrouwen. Dapper ook. Er zijn niet veel mannen die dat durven. Je kent Hannah natuurlijk, weet ze wat je van plan bent?

Nee dat weet ze niet, zou wel heel leuk zijn als ze komt kijken trouwens. Het is natuurlijk best bijzonder dat ze wordt gespeeld. Als nog geen veertiger. Zullen maar weinig mensen kunnen zeggen denk ik. En daarbij plaats ik haar tussen de drie grootheden omdat ik haar daartussen vind passen. Ik hoop alleen wel dat het een fucking goede voorstelling wordt samen met Sunny, mijn muzikant. Ik vind het altijd zo’n dooddoener als voorstelling niets met een kijker heeft gedaan, geen entertainment, geen moment van herkenning.’

Nu ga je twaalf mei de première spelen op een nog onbekende plek in Arnhem, maar je gaat ook naar een Tupperware winkel in Hasselt. Een Tupperware winkel. Hoe kom je erop en waarom daar?
Hahaha Die zag je niet aankomen in ieder geval.’
'Alles behalve.'
Het wordt eigenlijk een Tupperware performance. Een Tupperwareparty 2.0. Beetje richting Desperate Housewives. Maar ook gaan we naar het PX poppodium in Volendam en naar het toneel walhalla Edinburgh Fringe Festival.

Vier vrouwen, gespeeld door één man is natuurlijk al een uitdaging op zich. Maar dat is niet de achterliggende boodschap. Waar draait het om volgens jou?

Men is zo aan het praten over queer, non-binair en gendervrij, maar ik vind het heel mooi om te snappen dat ik homo ben, maar dat betekent niet dat ik niet een meisje tegen kan komen die mij omkeert tot heteroseksualiteit. En dat het niet draait om mijn homoseksualiteit. We moeten gewoon die liefde terughalen, dat is waar het om gaat. Ook homo Jason kan een leuk meisje tegenkomen. Ook het Anne plus meisje kan weer een hele leuke jongen tegenkomen. De hele barricade om mij heen wil ik juist weer losmaken. En misschien is dan ook wel die conservatieve cis gender man die gewoon heel vrouwelijk is.
Ik vind iets van labels. Ik ben mij heel bewust van de verschillen. Labels zijn daar om mensen in het zonnetje te zetten, niet om ze uit elkaar te drijven.'


*

Mis deze voorstelling niet en bestel je unieke kaarten hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.