Column | De paradox van bekwaamheid

Alles gebeurt met een reden

 

Mensen vragen me weleens of ik spijt heb van mijn carrièreswitch. Mijn antwoord blijft echter onveranderlijk: alles gebeurt met een reden. Mijn missie om de wereld veiliger te maken is nu volledig tot zijn recht gekomen.
In mijn rol als politievrijwilliger voelde ik me als een 'parttime lover' met alleen de lusten. Maar als aspirant-politiemedewerker kwamen plotseling ook de 'lasten' om de hoek kijken. Ik kon niet meer weglopen van verantwoordelijkheid.

Toch was dat de plek waar ik straalde: bij de politie als vrijwilliger. Zelfs voor een schamel uurloon van 7,96 euro bruto voelde ik me als een vis in het water. Maar waarom? Lag het aan mijn intrinsieke motivatie, mijn doorzettingsvermogen, mijn kritische instelling? Of was het mijn onvermogen om weg te kijken van grensoverschrijdend gedrag?

Het label 'hoogbegaafdheid' zit op mijn voorhoofd geplakt, vaak tot frustratie van anderen. Maar eerlijk gezegd voelde ik me soms eerder een dombo. Simpele taken waar anderen moeiteloos doorheen gingen, kostten mij soms veel moeite. Zoals het maken van een plan van aanpak, waarover een zee van gedoe ontstond. Maar ik was toch zo slim?

Ik heb me vaak verbaasd over wat mensen wel en niet doen. Wat voor mij vanzelfsprekend was, bleek voor anderen een mysterie. Mijn gedachten leken niet altijd begrepen te worden. ‘Hoe kun je dat nou niet zien of zelf bedenken, dat is toch logisch?’ was een vraag die regelmatig door mijn hoofd spookte.

Soms is bekwaamheid een paradox. Het is niet altijd een kwestie van wat je kunt, maar van waar je het doet en waarom. En soms ligt het pad naar voldoening vol met onverwachte wendingen en nieuwe verantwoordelijkheden.

Het label 'hoogbegaafdheid' kan een complexe dynamiek toevoegen aan persoonlijke ervaringen. Terwijl anderen het als een voordeel beschouwen, kan het ook een bron van onzekerheid zijn. De druk om te voldoen aan hoge verwachtingen kan soms zelfs verwarrend zijn, waardoor zelfs eenvoudige taken uitdagend worden. Bekwaamheid is niet altijd zwart-wit, maar uitdagingen en successen in alle kleuren van de regenboog.

*

Christina Bose


Dankzij een ongelukkige samenloop van omstandigheden twee jaren geleden heb ik mijn ware missie gevonden.
Mijn morele ambitie is om van een ongelukkige samenloop van omstandigheden een gelukkige samenloop van omstandigheden proberen te creëren.
Hoe doe ik dat? met mijn onbevangenheid, enthousiasme en positieve levensinstelling.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.