ZIEL | Van tarot tot God

27 maart 2024

‘Floor! Ik heb een leuk idee voor een item voor ZIEN. Elke maand vraag ik iemand vanuit een spirituele traditie een stuk te schrijven. Zo kunnen we onze lezers inspireren en informeren over verschillende spirituele tradities en hoe ze diversiteit en inclusie bevorderen. Steeds een ander perspectief. We kunnen het ZIEL noemen en plaatsen dan op de 22e. Ik weet iemand voor de aftrap!’

‘Super! Ga je gang!

17 april 2024

‘Floor, de man die zou aftrappen, ziet er vanaf. Dan slaan we deze maand maar over en dan trap ik hem volgende maand zelf wel af!’

  • ‘Leuk! Ik ben benieuwd!’


20 mei 2024

‘Floor! Het is woensdag al de 22e! Ik zit tot mijn nek in de verhuisdozen… Ik ga mijn best doen!’

  • ‘Hahaha. Rustig aan.’


Door Danny


Weken heb ik gevochten om dit stuk te schrijven. Ik ben tig keer opnieuw begonnen. Tot ik ineens zo hard moest lachen! De oplossing lag voor mijn neus. ZIEL! Ik ben gaan zitten, deed mijn ogen dicht, haalde adem en observeerde zonder oordeel mijn gedachten en gevoelens. Toen mijn brein tot rust was gekomen, had ik eindelijk de ruimte om te gaan schrijven.

En dat vat meteen samen wat mijn persoonlijke spirituele beoefening voor mij doet. Lang heb ik een oordeel gehad over het woord spiritualiteit. Ik zag mezelf al zitten op een berg in lotushouding, omringd door edelstenen in het licht van de volle maan. Maar dat is niet wat spiritualiteit is voor mij. Ik dans niet perse naakt in een veld vol met madeliefjes. Ik zing geen Kumbaya. Voor mij gaat het niet om het zweverige gedoe, maar om persoonlijke ontwikkeling.

Ik ging letterlijk op ontdekkingstocht. Van mindfulness tot mantrameditatie, van studies over religie naar cursussen over Boeddhisme, van tarot tot God, en alles wat er tussenin zat. En het grappige wat ik ontdekte, is dat alle boeken over spiritualiteit, alle cursussen, alle religies, uiteindelijk in de kern hetzelfde vertellen. Namelijk dat je het vindt in jezelf. Je kan erover lezen tot je een ons weegt, zolang je niet de tijd neemt om in stilte te gaan zitten en zonder oordeel naar je eigen gedachten en gevoelens te kijken -want zo simpel is het- zul je niet ervaren wat het met je doet.

Best uitdagend hoor, stilte vinden in jezelf. Maar door oefening wel degelijk mogelijk. En ontzettend waardevol. Het heeft me meer inzicht gegeven in mezelf, dan al die jaren therapie.

Hoe dan? Gewoon door te doen. Wat doen? Precies niks. Zitten. Ogen dicht. Ademen. En observeren. Probeer maar. En laat me vooral weten wat het met je doet.

Mij geeft het voornamelijk rust. Compassie en empathie. Ik ben ontspannen en maak me niet meer zo druk. Stress is een voltooid deelwoord geworden. En ik groei steeds een beetje meer in mijn bewustzijn. Het maakt me blij en energiek. En ik heb een berg meer focus dan ik van nature heb meegekregen. En daarvoor hoefde ik niet eens op die berg te gaan zitten.

*


Mocht je nou het bovenstaande hebben gelezen, en je wil heel graag een keer iets schrijven voor ZIEL, mail dan gerust naar de redactie via het mailadres redactie@zien2-0.nl
Schrijven is soms best lastig. Zie dit vooral niet als een struikelblok, Danny gaat je helpen om er helemaal jouw stuk van te maken zodat het geplaatst kan worden op de site. Uiteraard komt je naam eronder te staan, maar mocht je dat toch te spannend vinden, dan kunnen we uiteraard ook met een schuilnaam of anoniem het artikel plaatsen.
Kortom een uitgelezen kans om een keer mee te maken hoe het allemaal in zijn werk gaat.

Reactie plaatsen

Reacties

Leeroy Oosterbaan
23 dagen geleden

Zo herkenbaar je bent spiritueel ontwaakt zonder dat je het beseft