Interview | Kwetsbaarheid is kracht

“Kwetsbaarheid is een kracht, alleen zo kan je met de ander verbinden en ontstaat er liefde”
Joost Laméris

Joost Laméris brengt sinds 2021 als professioneel zanger nummers uit. Zijn muziek heeft een boodschap en is van betekenis. Hij brengt herkenbare videoclips uit die een diepere boodschap hebben.  De teksten gaan over zijn eigen ervaringen met diverse relatiesoorten. Zoals vriendschappen en werkrelaties, maar nog belangrijker de relatie die hij met zichzelf heeft. Hij zingt ook over liefde, liefde in zijn breedste zin des woords. Joost is een artiest die altijd al met muziek bezig was, zo maakte hij op jonge leeftijd al kennis met de viool, piano en gitaar.

Nadat hij zijn ouderlijk huis verliet en naar London te ging kwam hij nog dichter bij zichzelf en volgde hij zijn droom. Hij schreef liedjes over zijn gevoel, zijn worsteling en zijn gebroken relaties. Joost hoefde geen veilige zones meer in te bouwen want hij is wie hij is. 


Vandaag, 10 november 2023, komt zijn mini album (EP) uit.

Interview: Leon Augustijn
Foto: Daniel Sars

Waarom ben je muziek gaan schrijven?
“Ik maakte al een tijd muziek maar in het begin bleef het bij mezelf. Ik liet het op mijn computer staan waardoor ik het niet deelde met iemand anders. Het was voor mij een echte hobby. Ik studeerde en werkte als constructeur. In de muziek kon ik mijn gevoel stoppen en soms publiceerde ik een klein fragment. Al snel voelde ik mij door de muziek minder comfortabel als constructeur. Het werk paste niet bij meer bij mij. Al snel volgde ik mijn droom. Door de muziek kon ik mezelf zijn en volgde ik mijn gevoel. Het was spannend maar ik groeide, om mijn droom waar te maken. Ik volgde mijn gevoel en mijn muziek waardoor ik me nu niet meer onderdruk.”

Wat dacht je toen je je eerste nummer uitkwam?
“Toen ik mijn eerste nummer publiceerde was het best spannend." Wat zullen anderen er van zeggen? Maar al snel voelde ik…dit is het. Het maakt niet uit wat anderen vinden. Het is mijn muziek. De uitdaging om niet te veel naar anderen te luisteren, ongeacht wat hun reactie ook was, voelde normaal.  Hierdoor kon ik vrij zijn en laat ik me vanaf mijn eerste publicatie niet meer lijden door andermans mening.”

Wat voelde je nu je eerste mini album uit is?
“Mijn gevoel is trots. Trots op mezelf dat ik dit bereikt heb! Zo trots op iedereen om mij heen en wie geholpen heeft. Het was een droom die nu werkelijkheid is geworden. Het voelt alsof ik op een afstand even terugkijk en dan denk. Mijn droom voelde ver weg, niet realistisch, maar nu is het helemaal wat ik wilde.”

Wie was jouw voorbeeld?
“Ik heb meerdere voorbeelden. Léon, is een Zweedse zangeres. Léon schrijft bijzondere mooie muziekteksten. Muziekteksten die mij raken en inspireren omdat ze zo herkenbaar zijn. Ze heeft een hele mooie dynamische en mildere muziekstijl. Oklou is een Franse artiest ook haar teksten en dromerige stijl inspireren me. Het spreekt me vaak tot mijn verbeelding als ik hen hoor.”

Waarin ben je door de jaren heen veranderd?
“Door het maken van mijn muziek heb ik meer vrijheid gekregen. Hierin heb ik mezelf meer gevonden. Ik volg nu niet meer het gebaande pad dat ik mezelf had opgelegd. Ik voel me nu vrijer en maak zelf mijn eigen artistieke keuzes. Nu weet ik wie ik ben. Waardoor ik steviger in mijn schoenen en relaties sta. Zo weet ik ook beter wat ik wil en hoe ik daar wil komen.  Kortom ik luister nu anders naar mijn angsten. Vroeger gaf ik toe aan mijn angsten en koos ik het veiligere pad. Nu luister ik minder naar mijn angst en kies ik bewust voor de risico’s.”

Je bent nu 28 jaar... Wat wil je bereikt hebben over 10 jaar?
“Ben vooral nu aan het genieten dat ik mensen kan en mag inspireren met mijn muziek. Dat mensen zich kunnen herkennen en verbinden door mijn teksten of de boodschap die ik deel met ze. Verder hoop ik dat ik mezelf verder mag ontwikkelen en mag doorgroeien in het maken van een connectie en verbinding met mezelf en met anderen. Hierdoor hoop ik troostend te kunnen zijn voor de ander met mijn hoopvolle muziek. Ook hoop ik nog meer mijn creativiteit te kunnen inzetten om mijn boodschap te vertellen, of het nu is met een muziekvideo of op een festival.”
“Want alleen door mijn eigen kwetsbaarheid te tonen, kan de ander dit ook tegenover mij zijn. En vanuit deze kwetsbaarheid kunnen we verbinden met elkaar en krijgen mensen een diepere connectie. Vanuit die verbinding en connectie hoop ik in de toekomst een community te hebben. Een groep mensen die emoties, vanuit de kwetsbaarheid, kunnen laten zien en die zichzelf steeds uitdagen door aan zelfontwikkeling te doen. Alleen zo kun je van emotionele waarde zijn voor de ander.”

Wil je meer weten over Joost, check dan zijn website


*

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.