Special day | Divali

12 november Divali

 

Divali is het festival van het licht. Het is een eeuwenoude traditie die door miljoenen Hindoes over heel de wereld wordt gevierd. Tijdens dit festival zetten we kleine potjes van klei, gevuld met ghee (een soort olie) en gedraaide watten, rondom het huis en steken deze aan.
Ze staan symbool voor een baken van licht, die de Hindoe Godin Laxmi, naar je huis toe leidt in het donker. Laxmi is de Godin van licht, rijkdom en geluk. 

We vieren vandaag een eeuwenoude mythe die liefde en licht overbruggen en waarin de kleinste gebaren het grootste verschil kunnen maken.
In haar aardse gedaante werd de Godin Laxmi ontvoerd door een wrede koning.
Ram, haar prins, moest vele beproevingen doorstaan om haar te redden. Met de hulp van zijn vrienden en familie wist hij Laxmi te bevrijden en werd de koning verslagen.
Echter, de wereld die de koning achterliet, was gehuld in duisternis. Hierdoor was de weg naar huis niet meer te vinden. Alle mensen in India brandde hun olielampen, om zo de weg naar huis terug te verlichten. Een gebaar zo klein, had de kracht om onze helden terug te brengen naar huis.

Met Divali vieren we deze overwinning en de terugkeer van de prins en prinses die de mensen weer hoop gaven.
Wij Hindoes geloven dat we elk jaar bevoorrecht zijn om bepaalde tradities te eren die ons helpen om het licht binnenin ons te laten schijnen. Met een schoon huis en een schoon hart delen we uitgebreid Indiase lekkernijen, cadeaus  en dia's (olielampjes) om de overwinning over het kwade te vieren.
Wij vertrouwen erop dat wanneer je intenties puur zijn, dat de dia's die je brandt de Godin Laxmi uitnodigen om je huishouden te zegenen met welvaart, liefde en voorspoed. Juist in een tijd waar hoop schaars is of waarin jij je alleen voelt, is Divali het symbool dat je nooit alleen staat in het donker. 

Divali vraagt je om te reflecteren hoe ver je bent gekomen. Om te kijken naar jezelf en te eren wat er voor je is geweest en wat jou heeft gemaakt tot wie je bent.
En net als de miljoenen die je voor zijn gegaan, is het nu ook jouw tijd om je innerlijke vlam aan te wakkeren.


Subh Divali.

*

Shirodj Bholasingh

 

Ik ben Shirodj (1995) Ik kom uit Den Haag. Al heel mijn leven ben ik gefascineerd geweest door verhalen en wist ik dat ik onderdeel van deze magie zou willen zijn. Ik heb verschillende theaterstukken mogen meeschrijven, heb poëzie boeken vol gekladderd en ben momenteel bezig met het schrijven van een kinderboek.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.