Column | Verbrandingsvrijheid

Foto: politie.nl

Wie een boek verbrandt, zal nimmer lezen

 

Dat is een zin die in de bijbel had kunnen staan.
De voorman van de extreemrechtse beweging Pegida, Edwin Wagensveld, probeerde dit weekend in Arnhem een koran te verbranden. Tegendemonstranten wisten dit te voorkomen door de demonstratie van Pegida te verstoren en Wagensveld aan te vallen waarop de situatie escaleerde.

Nu keuren we elke vorm van geweld af en ook de karatekick die Wagensveld moest incasseren was niet mals. De verbranding werd gestaakt waarna hij snel het politiebusje invluchtte. Zijn veiligheid tegemoet. Het is overigens niet de eerste keer dat Wagensveld in aanraking kwam met de politie. Zo werd hij eerder aangehouden voor het dragen van een poster met een hakenkuis erop tijdens een anti-islamdemonstratie in Amsterdam. Echt een lekker type.

Demonstratierecht is een groot goed. Dat is de vrijheid die we in Nederland hebben en ook moeten bewaken.
Het verbranden van een koran staat echter gelijk aan het willens en wetens aanwakkeren van haat. Het is provocerend en onnodig kwetsend voor een grote groep Nederlanders. Dit is precies waar het Pegida, en Wagensveld, om te doen is. Het is hun verdienmodel. Het doel is het bewust ondermijnen van de sociale samenhang en het creëren van een splijtzwam. Pegida steekt niet enkel het boek in de fik, maar zet daarmee ook de samenleving in brand. Het verbranden van een koran is weliswaar niet strafbaar, het is wel onverantwoord en moreel onjuist.

We leven in een vrij land. In Nederland mag je altijd en overal jezelf zijn. De grondwet beschermt de vrijheden van iedere Nederlandse staatsburger ongeacht kleur, seksuele oriëntatie, leeftijd of geloofsovertuiging. Er is vrijheid van meningsuiting en vrijheid van religie. Je hebt het recht om te demonstreren en het recht om te geloven. En ja, je mag ook een koran, bijbel of tenach verbranden.

Alleen betekent het niet dat nu je die vrijheid hebt, dat je die vrijheid ook moet nemen.

Er zijn allerlei manieren om jouw stem te laten horen en je bent vrij om te demonstreren. Wat vaak wordt vergeten is dat vrijheid gepaard gaat met verantwoordelijkheid. De vrijheid van de een weegt niet zwaarder dan de vrijheid van een ander. Wagensveld is op permanente verantwoordelijkheidsvakantie en misbruikt zijn demonstratierecht door het alleen te gebruiken om haat te zaaien en groepen tegen elkaar op te zetten.
En juist daarom moeten we provocerende koranverbrandingen veroordelen. Wanneer de vrijheid van minderheden in gevaar wordt gebracht, moet de meerderheid met de vuist op tafel slaan. Alleen zo blijft Nederland het vrije land dat het nu is.

*

 

Ben Volkers

 

Columnist en bedenker van Benny From the Blog, zijn eigen bedrijf. Hij werkt hier als tekstschrijver en content creator. Hij schrijft vooral herkenbaar en probeert niet de verschillen bloot te leggen, maar juist de focus te leggen wat ons bindt.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.