Column | Wie heeft het over kleur?

Het doet mij net zoveel pijn als omgekeerd.

Door Karin Kallenberg

Op ZIEN viel mijn oog op de kop bij het bericht over het theaterstuk Gendermonologen. 'Ik ben geen white skinny bitch.'
En verderop in het artikel: 'Fuck al die white skinny ass privileged bitches' en dan gaat het om eeuwenoude volksvertellingen Assepoester en Sneeuwwitje (huh?).
Toevallig ben ik zo'n white skinny bitch, zij het not so skinny en in het kader van hoor en wederhoor moet me iets van het hart.

Ooit liep ik in Johannesburg in de tijd van de apartheid om 7 uur 's avonds alleen op straat om bioscoopkaartjes te halen. Tot mijn verbazing was het uitgestorven en was alles gesloten, alleen de slijterij was open. Ervoor stond een zwarte man, hij sprak me aan en maakte avances. Ik liep door. Toen ik de kaartjes had moest ik er weer langs. Waar de man eerst zo vleiend was geweest, was hij nu bedreigend omdat ik geen sjoege had gegeven en ik kreeg de woorden 'White bitch' naar mijn hoofd geslingerd. Het was een schok. Wat had mijn kleur ermee te maken?

Bitch is straattaal en kan ook schertsend gebruikt worden. Maar white skinny bitch in een negatieve connotatie is racistisch.

Wie beoordeelt wie hier nou eigenlijk op kleur? Wordt de lading van deze ondoordacht gebezigde woorden wel beseft?

Blijkbaar is er zoveel frustratie dat deze terminologie geoorloofd is. Nee, dat is het niet. Nee, het doet mij net zoveel pijn als omgekeerd. Nee, hou ermee op. Het is polariserend en het wordt een gewoonte om zo te praten.

Als ik de term black fat bitch met een negatieve connotatie zou bezigen, krijg ik het hele land over me heen. En terecht. Die betere wereld moeten we naast elkaar maken, niet tegenover elkaar. White skinny bitch kan niet. Net zoals allerlei andere termen discriminerend op kleur en lichaamsvormen, niet kunnen.

Dit is mijn kant van de zaak. Die van de witte hetero vrouw, voor wie het leven goed is, noem het privileged, maar die niet discrimineert. Niet in daad, niet in woord, wat mag blijken uit het feit dat zij zich onbezoldigd en uit idealisme voor ZIEN inzet.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.