Column | Stop met lullen

Respect is de basis waarop acceptatie kan groeien.

Door Danny Schapendonk en Floor Brands

 

We willen allemaal geZIEN worden. Geaccepteerd voor wie we zijn. Basisvoorwaarde daarbij is inzicht in elkaar. Hoe kun je van je medemens verwachten dat ze je accepteren als ze geen idee hebben wie ze moeten accepteren? Voor dat inzicht zullen we moeten praten en vooral luisteren.
Acceptatie lijkt soms ver te zoeken als het gaat om diversiteit. De haat bijvoorbeeld die transvrouw Miss Nederland 2023, Rikkie Kollé, over zich heen krijgt is enorm. Het is tijd om het begrip R.E.S.P.E.C.T. af te stoffen.

Respect is het onderkennen van meningen, normen en waarden. Het is de basis waarop acceptatie kan groeien. Het komt van het
Latijnse respectus. Re is opnieuw, spectare is kijken. Ofwel omzien naar elkaar en rekening houden met.

Dat is af en toe moeilijk. Soms zijn we nog steeds die holenmens veilig in zijn grot die iedereen van een andere stam weert. Ik ken jou niet. Jij doet anders, denkt anders, ziet er anders uit, komt van ergens anders. Ik moet jou niet. Je bent verkeerd. Een bedreiging. Ik ben bang dat je mijn berenhuiden rooft en het vuur uit piest.

Als hij oorlogszuchtig is laat je hem niet binnen. Maar bij vredelievendheid kun je voor je grot gaan zitten, hem wenken en een gesprek beginnen. Je biedt hem gedroogd mammoetvlees aan en hij geeft jou de zwarte bessen die hij net geplukt heeft. Het vlees spuugt hij uit met een vies gezicht. Je vindt het verspilling, maar staat op en vult voor hem een ramshoorn met honingwater. Als je terugkomt is de bezoeker in slaap gedommeld. Hij blijkt een kwetsbaar mens en is opeens zo eng niet meer.

Dus stop met lullen, begin met praten. In plaats van elkaar te bombarderen met onze opinies, moeten we gaan re spectare. Omzien naar elkaar. Luisteren. Om muren af te breken. Om bruggen te bouwen. Om samen de weg te vinden naar een inclusieve samenleving waarin respect voorop staat.

De acceptatie van die rare vreemdeling die geen mammoetvlees lust, volgt vanzelf.

*

Reactie plaatsen

Reacties

Else Kuipers
een maand geleden

Helaas kan een moeder ook een holenmens zijn, die haar eigen dochter niet accepteert. 3e stukje herkenbaar tot aan een bedreiging.