Column | PMDD is een bitch.

Waar zijn mijn zonneschijn en regenbogen?

 

Waar mijn leven normaal gesproken gevuld is met zonneschijn en regenbogen, is er een periode in de maand waarin Ursula, mijn inner bitch, de controle overneemt. Ze kruipt onder haar steen vandaan, rolt de rode loper uit en steelt de show.
Een voor velen nog onbekend begrip: PMDD, ofwel het premenstrueel dysfore syndroom. Deze onzichtbare strijd treft veel vrouwen, maar wordt nog steeds niet voldoende erkend. PMDD gaat verder dan de gebruikelijke premenstruele symptomen en werpt een schaduw over het dagelijkse leven van degenen die ermee worstelen.

Ursula neemt mijn ongedwongen vrolijke zelf compleet over en heeft daar een hoop lol in. Soms kijkt ze alleen voorzichtig even om de hoek, soms stormt ze met een kakafonie aan sombere gedachten en zware emoties mijn dag binnen.

Voor vrouwen met PMDD is de dagenlange reis naar menstruatie niet alleen fysiek, maar ook emotioneel uitputtend. Intense depressie, angst en stemmingswisselingen, zonder genade.

Nou, gezellig. Kom binnen. Zeg het maar. Alles is kut? Prima. Het leven is lastig? Genoteerd. Ik moet al mijn keuzes herzien? Gaan we doen. Ursula is vastberaden mijn innerlijke harmonie te verstoren. Er is niks wat ik kan doen, dus ik laat Ursula haar tijdelijke heerschappij vieren.

De impact van PMDD is groot. Relaties worden op de proef gesteld, werk lijdt eronder en de algemene levenskwaliteit wordt aangetast. Toch is er nog zoveel onbegrip.
Het meest verwarrende is nog wel dat ik me machteloos voel. Ik ben gewend aan mijn eigen vrolijke zelf, maar tijdens deze maandelijkse episodes sta ik erbij en kijk ernaar. Niemand die me nog snapt. Ikzelf misschien nog wel het minst.

Ik heb geluk. Ik ben mijn positiviteit in de lichte periodes nog niet kwijt. En ik weet hoe ik door het donker moet navigeren. Er zijn veel vrouwen die het minder getroffen hebben.
We moeten PMDD serieus gaan nemen. Voor hen. Er is meer bewustzijn nodig, zowel bij medische professionals als bij het grote publiek. Kom niet met oplossingen, maar met begrip en erkenning van de impact die deze aandoening op het leven van deze vrouwen heeft.

PMDD is een bitch. En Ursula ook.

*

Danny Schapendonk

 

Columnist, schrijver en levensgenieter.
In het dagelijks leven werkt ze bij de Hanze met internationale studenten en universiteiten. Tevens is ze daar ambassadeur van de werkgroep Diversiteit en Inclusie.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.