Column | Tering Tyfus Terf

Met het hart op de tong

 

Door Floor Brands

Nadenken over de impact van de woorden die je online gooit, lijkt me behoorlijk belangrijk als je beseft dat die woorden niet alleen een eigen leven gaan leiden, maar ook voor eeuwig op het wereldwijde web terug te vinden zijn. Vooral als je een publieke figuur bent, is het slim om eerst drie keer na te denken voordat je je herseninhoud online gooit. Of die van je toiletpot.

Tijdens mijn ontbijt vorige week werd mijn Instagram feed ruw onderbroken door de schokkende inhoud van Anouks toiletpot, vergezeld van kwetsende opmerkingen over genderidentiteit. De reacties die volgden waren niet mals. Van transfobe opmerkingen tot diepe teleurstelling vanuit de transgendergemeenschap. Anouk werd meermaals uitgescholden voor ‘tering tyfus terf’ (trans-exclusionary radical feminist, red.).

Vandaag verscheen er een foto op Instagram. Anouk, samen met Milly, een transvrouw uit noord-Holland in haar transitie. Op uitnodiging van Milly heeft er een gesprek plaatsgevonden dat een sprankje hoop biedt in de verhitte discussie die het internet sinds de bloedfoto bezighoudt. De liefdevolle en eerlijke dialoog die plaatsvond tussen Anouk en Milly laat zien hoe belangrijk openheid en begrip zijn in het bevorderen van inclusiviteit.

Hoewel Anouks aanvankelijke opmerking een wrange nasmaak achterliet, toont haar bereidheid om verantwoordelijkheid te nemen en in gesprek te gaan met degenen die ze heeft gekwetst, een mooi voorbeeld van persoonlijke groei en verzoening. Geen damage control of excuses, maar zijn excuses altijd nodig? Anouk had in haar post wederom het hart op de tong.

Ik geloof persoonlijk absoluut dat Anouk de eerste zal zijn die bij Milly op de stoep staat zodra de operatie achter de rug is. Met een oprechte bos bloemen. ZIEN wil Milly ook graag bedanken voor haar bereidheid dit gesprek aan te gaan. Wij wensen haar veel succes met de operatie en heel veel geluk op dit pad naar zichzelf.

In dit digitale tijdperk veroorzaakt onze online aanwezigheid vaak meer blunders dan goede daden, dus laten we allemaal wat meer stilstaan bij de impact van onze woorden. Een samenleving waar respect en liefde voorop staan, zowel online als offline, is de visie die wij bij ZIEN actief nastreven. Help je mee?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.