Column | Gewoon gaan eten

Het engste wat ik ooit gedaan heb

 

Door Danny.

Ik staar naar mijn naakte spiegelbeeld, opgelucht. Ondanks dat elke blik, elke beweging, is doordrenkt van de herinneringen aan een tijd waarin eten een gevecht was. Een strijd die ik leek te verliezen voordat ik zelfs maar kon beginnen. Ik won.

In mijn gedachten hoorde ik de stemmen van schaamte en onzekerheid onophoudelijk. Ze vertelden me dat ik niet genoeg was, dat ik nooit genoeg zou zijn. En elke dag, als een ritueel van zelfkastijding, stond ik voor die kille weegschaal, hopend op een getal dat me zou bevrijden van mijn onzekerheid.

Het was een cyclus van overvloed en spijt, van honger en schuldgevoel. Als een marionet in de greep van mijn eetstoornis, werd mijn leven geregeerd door de dwangmatige drang om te eten, om te vullen wat nooit gevuld kon worden.

Tot ik een boek vond dat mijn leven compleet en voorgoed veranderde: het "Fuck It Dieet" van Caroline Dooner. Het hele boek voor mij een mantra van bevrijding. Het idee om gewoon te eten, om te luisteren naar mijn lichaam, leek in eerste instantie te mooi om waar te zijn. Maar ik was het zo zat om het zo zat te zijn, dat ik besloot me niet langer te laten beheersen door angst en schaamte.

Hoe simpel het ook klinkt: het was niet gemakkelijk. De angst om de controle los te laten, om te vertrouwen op mijn lichaam in plaats van op regels en restricties, was verstikkend. Maar langzaam, bijna onmerkbaar, begon er iets te veranderen. Na weken van chocolade en friet, begon mijn lichaam te verlangen naar appels en salades. En geleidelijk aan begon ik een glimp op te vangen van iets dat leek op vrijheid.

Dus ja, het "gewoon gaan eten" was het engste wat ik ooit heb gedaan. Maar het was ook het mooiste, het meest bevrijdende. En terwijl ik deze woorden schrijf, voel ik een glimlach op mijn lippen, een glimlach die dieper gaat dan de oppervlakte. Want vandaag, te midden van mijn imperfecties en mijn strijd, voel ik me meer levend dan ooit tevoren. En dat is een gevoel dat geen schaal ooit kan meten.

 

*

Er zijn vele plekken waar je informatie kan vinden over eetstoornissen. Een stichting die zich hierop heeft toegespitst is stichting Kiem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.