Column | Dikke Mensen, Dunne Tolerantie

Vet gebrekkig


Door Danny


Graag wil ik jullie meenemen in het lijvige onderwerp dat we massaal liever niet aansnijden, omdat het wringt in onze maatschappelijke skinny jeans: de behandeling van dikke mensen.
We zijn aan het crash diëten op het gebied van empathie. Vet gebrekkig, als je het mij vraagt.
Body positivity-evangelisten zoals Lotte van Eijk en Lizzo zijn niet meer weg te denken uit ons social media beeld. En toch lijkt het alsof we nog steeds allemaal in dezelfde misvormde pizzapunt willen passen. En dat terwijl we allemaal stiekem wel weten: er is hier geen one size fits all.

De ingebeelde criticus in het hoofd van menig moraalridder heeft het oordeel al klaar nog voordat ik mijn patatje oorlog besteld heb. En dan noem ik mezelf nog niet eens heel dik. De waarde van een persoon wordt bij voorbaat afgewogen aan de omtrek van hun taille.
En dan heb ik het nog niet over hoe de wereld is ingericht. Het is bijna een extreme sport hoe dikke mensen moeten proberen in de krappe zitjes te passen in het openbaar vervoer, het vliegtuig of de achtbaan. Vaak met rollende ogen van toeschouwers.

De mensen zijn niet te dik. De stoeltjes zijn te krap. Net als de medemenselijkheid van de oogrollers.

In de tussentijd benaderen we dunne mensen alsof ze zojuist de Nobelprijs voor Gezondheid hebben gewonnen. Als ze een salade bestellen knikken we goedkeurend. En die kaaskroket op z’n tijd is ook prima. Mijn moeder was dun. Als notoire kettingroker overleed ze, geheel volgens verwachting, veel te jong aan longkanker.
Fatshaming kan leiden tot depressies, sociaal isolement en geloof het of niet, nog meer eetbuien. En net zoals bij homofobie vaak het geval is, komt het voort uit eigen onzekerheid. Ik ken werkelijk niemand die graag naakt voor een spiegel staat.

Is het niet hoog tijd dat we onze vooroordelen op dieet zetten en meer begrip en respect kweken voor de diversiteit in lichaamsvormen? Dat we streven naar een maatschappij waarin elk figuur een applaus verdient. Maar eet wel eerst even die kaaskroket op, dat klapt lekkerder.

*

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.