Column | Schrappen dat geslacht

De wereld dondert heus niet in elkaar


Laten we het eens hebben over dat geslacht in ons paspoort. Serieus, waar hebben we het eigenlijk over? Alsof dat ene woordje ons hele bestaan bepaalt. Spoiler alert: dat doet het niet!
Kom op, mensen, we leven niet meer in de Middeleeuwen waarin we ons identificeerden aan de hand van ons geslacht, toch?

Dus, het demissionaire kabinet stemde dinsdag tegen een wet die het gemakkelijker zou maken om je geslacht in je paspoort te veranderen. Maar echt, wie heeft er nog behoefte aan om je paspoort open te slaan en te denken: ‘Ah ja, dit is een man, dit is een vrouw’? En als je dat wel doet, moet je echt eens overwegen om je brein te upgraden naar de 21e eeuw.

Ik bedoel, vroeger, toen ik nóg recalcitranter was dan nu, vulde ik bij de vraag naar mijn geslacht op formulieren altijd al standaard ‘niet’ in. Want eerlijk gezegd, mensen, ik voel me gewoon Floor. Dat is mijn geslacht, mijn identiteit, mijn wezen. Geen vakje kan dat ooit vatten.

Waarom moet ik altijd als vrouw bekend staan? In mijn laatste sollicitatiebrief heb ik mijn gender zelfs geschrapt. Ik wil dat er naar mijn capaciteiten als persoon wordt gekeken, niet naar mijn geslacht. Voor mij heeft het hele gendergedoe gewoon totaal geen toegevoegde waarde.

Tegenwoordig is het overal 'Gender dit, gender dat'. Maar laten we het simpel houden, oké? Ik ben wie ik ben, met of zonder label. En als ik zin heb om in een glitterjurkje rond te paraderen, dan doe ik dat gewoon. En als ik geen zin heb om mijn benen te scheren? Dan trek ik een lange broek aan. Als je dan gender weghaalt, is het nog steeds een jurkje, of een jeans, toch? En trouwens, wie gaat me tegenhouden? Juist ja, niemand.

Kunnen we dat geslacht in ons paspoort niet gewoon schrappen? De wereld laten zien dat we meer zijn dan een paar letters? Wat nou als we onze individualiteit omarmen en die verouderde genderhokjes achter ons laten? Want als we ons geslacht schrappen, zijn we allemaal gewoon mensen. En dat is denk ik alles wat er echt toe doet.

Zonder geslacht in mijn paspoort, ben ik nog steeds Floor. Wel veel, niet minder.

 

*

Floor Brands


Columnist, directeur, initiatiefnemer van ZIEN.
Samen met vrouw en drie kinderen woont ze in het hoge noorden.
Na een aantal jaren voor een ander platform te hebben gewerkt, begon ze eind augustus met ZIEN en hoopt ze een stukje bewustwording te creëren.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.