Column | Flikker op met je regebogen

Serieus, ik kan die dingen niet meer zien.

 

Elke keer als ik een straat in loop, word ik geconfronteerd met de zoveelste regenboogbank, -vlag of -zebrapad. Het is alsof de gemeente een wedstrijdje speelt om te zien wie de meeste kleuren van de regenboog kan proppen in een vierkante meter. Nou, gefeliciteerd hoor, je hebt gewonnen. Maar wat heb ik eraan?

Ik bedoel, laten we eerlijk zijn, wat betekent dit eigenlijk? Het lijkt alsof de gemeentepolitiek denkt dat door een paar regenbogen hier en daar te strooien, ze ineens het toonbeeld van inclusie zijn. Nou, nieuwsflits, een regenboogbankje maakt je nog geen voorvechter van diversiteit. Het is gewoon een goedkope manier om stemmen te winnen, terwijl de daadwerkelijke diversiteit en inclusie ver te zoeken zijn in de besluitvorming.

Je kunt wel twee zinnen over diversiteit en inclusie in een gemeenteboekje plaatsen, maar wat heeft het voor zin als in werkelijkheid de politiek gedomineerd wordt door witte cis heteromannen van middelbare leeftijd, met hier en daar een verdwaalde vrouw? Ze gebruiken de regenboog als een politiek statement, maar ondertussen doen ze weinig tot niets om échte verandering te bewerkstelligen.

En dan heb ik het nog niet eens over hoe die regenboogsymbolen keer op keer worden beklad en in de fik gestoken. Is dat inclusie? Is dat acceptatie? Het is gewoon een trieste herinnering aan de intolerantie die nog steeds in onze samenleving leeft. En een stempel op een falend diversiteit en inclusiebeleid. 

Dus nee, ik ben niet tegen de regenbooggemeenschap. Verre van dat. Maar ik ben wel tegen de hypocrisie van de gemeentepolitiek. Als je écht iets wilt betekenen voor diversiteit en inclusie, doe het dan op een manier die meer is dan alleen maar symbolisch. Laat zien dat je het meent door echte veranderingen door te voeren, door écht te luisteren naar de stemmen die vaak worden genegeerd.

Toen ik hier bij de gemeente Hogeland riep dat ik geen voorstander was van een regenboogbankje, werd hierop wat verbaasd gereageerd. Vooral door mensen die zich al jaren met veel liefde inzetten voor de LHBTI+gemeenschap. Gelukkig werden mijn woorden begrepen en werden er daadwerkelijk mooie dingen opgezet om de diversiteit en inclusie te verbeteren. Ik heb dan ook goede hoop dat dat regenboogbankje er ooit gaat komen en dat is dan een prachtig symbool van de weg die is afgelegd. En reken er maar op dat ik er als eerste op ga zitten.

Dus ja, flikker op met je regenbogen, tenzij je bereid bent om ze te laten schijnen op een manier die echt iets betekent voor alle burgers. Het is tijd voor actie, niet voor lege symbolen.

*

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.