Verhaal | Wat mag ik bij geslacht noteren?

Internationale Mensendag

 

Door Danny

 

Na wat weken lijkt maar in werkelijkheid drie dagen is, ben ik eindelijk weer bij haar. Ze is nog niet thuis uit haar werk dus ik plof op de bank en wacht haar op. 

Het was een drukke dag en ik dommel weg. Ik schrik als de bel gaat. Ik sta op, nieuwsgierig naar wie er aan de deur kan zijn.

Voor de deur staan twee jongens, vol energie en vastberadenheid. Ze vertegenwoordigen Stichting Opkikker en zijn vastbesloten om lootjes te verkopen voor het goede doel.

Waarom heb ik altijd zo’n moeite om nee te zeggen?

Terwijl ik met een van de jongens spreek en mijn gegevens deel, valt mijn oog op zijn fronsende voorhoofd wanneer hij me vraagt: "Wat mag ik noteren bij geslacht?" 

Ik moet lachen. Ik ben overduidelijk een vrouw, niet je alledaagse standaard pot. Ik hou van make up, jurkjes en ik heb best een aardige bos hout voor de deur lamazegge.

“Wat goed dat je dat vraagt! Maar vul maar vrouw in hoor. Vandaag lijkt me dat een goede keuze”, zeg ik, wijzend naar mijn gezicht dat is beschilderd met meer kleuren dan een zonsondergang. De jongen kijkt even verrast om mijn gevatte antwoord, maar dan moet hij ook lachen. "Ja, het is 2024 mevrouw!" 

Als hij hoort dat ik niet de eigenaar van het huis ben, maar dat mijn vriendin hier woont, lichten zijn ogen op van nieuwsgierigheid en enthousiasme. "Gewoon een vriendin?" vraagt hij, oprecht geïnteresseerd. Ik corrigeer hem snel: "Nee, míjn vriendin.”

"Oh, wat leuk! Ik heb zelf ook twee moeders," zegt hij met een glimlach die zijn spontane blijdschap laat zien.

En daar sta ik dan, te rillen in de kou van de open voordeur, op Internationale Vrouwendag, omringd door een sfeer van begrip en acceptatie, van deze jonge knapen. Want soms komen de grootste lessen in tolerantie en liefde van degenen van wie je het het minst verwacht. Degenen die blijkbaar het meest openstaan voor mensen. 

Diversiteit moet gevierd worden en liefde kent geen grenzen. We zijn allemaal menselijk - en laten we eerlijk zijn, dat is toch het mooiste geslacht van allemaal?

Wanneer is het eigenlijk internationale mensendag?

*

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.