Interview | Hij beschermt haar tegen paniekaanvallen

Psychosociale Hulphond

Deel 3/3

 

‘Vorig jaar heb ik ook de stichting AutSide opgericht. Om mensen te helpen die verstrikt raken in een web van overheidsregels en aanlopen tegen wachtlijsten en dergelijke.
Zoals bij het aanvragen van een hulphond. Waar ik mee te maken kreeg omdat mijn dochter Anna die nodig heeft.
Ze is dan wel hoogbegaafd, ze heeft ook autisme, sociale angsten en een eetstoornis. Anna heeft al veel therapieën geprobeerd. Die slaan niet aan omdat ze al die problematieken bij elkaar heeft.

Haar vriend heeft hier anderhalf jaar bijna fulltime in huis gewoond. Nu woont hij half hier en half bij zijn moeder zodat Anna leert niet bij alles op hem te leunen.
Dat was haar keuze. Ze wil graag zelfstandig wonen en wil graag werken. Alleen naar de winkel een boodschap doen, dat gaat niet. En naar je baas, je collega’s en klanten toe gaan is nog moeilijker.
Met een eigen psychosociale hond kan dat. Dat is een maatje die haar helpt over angstdrempels heen te komen, die stress signaleert voordat Anna er last van heeft en dus voor ze fysiek instort. Als zij een paniekaanval heeft blijft de hond haar warmte en liefde geven. En als ze toch flauwgevallen is van de spanning blaf hij om de hulp van mensen in te roepen.

Dat maatje is er al wel, Paco, maar hij moet nog een professionele opleiding krijgen. Dat kost tussen de twintig- en vijfentwintigduizend euro.
Gemeenten zeggen: Het is niet onze taak om dat te vergoeden. Zorgverzekeraars vergoeden alleen blindengeleidehonden. Die zijn bekender, maar wat is het verschil?
Ik voel me machteloos, boos op het systeem. Wie heeft dit zo bedacht? Anna wordt belemmerd in haar ontwikkeling. Er ligt een medicijn en degenen die er bij kunnen weigeren het haar te geven. Waarom moet ik hier zo voor vechten? Geef het gewoon.


Ik heb me hierin vastgebeten, voor mijn dochter. Ik ga door. Zoals het altijd bij mij gaat, ik geef nooit op. Ik doe dit voor haar.
Een hulphond voor Anna, haar laatste hoop.


Als je wil helpen, lees haar verhaal op Gofundme.com.


*

 

Lees hier deel 1 Mannen vertrouw ik niet
Lees hier deel 2 Als mannenhater twee mannen in huis

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.